(Vastaukset perustuvat netistä haettuun tietoon, omiin kokemuksiin sekä oikojahammaslääkärini antamiin vastauksiin.)

Mitä on ortodontia?

Ortodontia eli hampaidenoikomisoppi on hammaslääketieteen haara, joka on erikoistunut purentavirheisiin johtavien hampaiden ja kasvojen luuston poikkeavuuksien diagnostiikkaan, estoon ja hoitoon.

Oikomisoppiin erikoistuminen kestää hammaslääkäriksi valmistumisen jälkeen 3 vuotta, jolloin on oikomishoidon erikoishammaslääkäri eli ortodontti.

Onko oikomishoidolle yläikärajaa?

Kaikenikäisten aikuisten hampaita voidaan oikoa ja korjata purentaa, kunhan hampaan kiinnitys- ja vieruskudokset ovat terveet. Ikä ei hidasta oikomista, vaan aikuisten hampaat siirtyvät uusille paikoilleen yhtä nopeasti kuin nuorempienkin. Aikuisten oikomishoito on koko ajan yleistymässä.

Milloin tarvitaan harkintaa tai oikomishoito ei ole mahdollista?

Esteitä oikomishoidolle on harvoin. Hampaan kiinnitys- ja vieruskudosten sairaudet, kuten tulehdus tai heikentynyt luutuki, voivat estää oikomishoidon. Leukojen alueelle kohdistuneen sädehoidon jälkeen on odotettava kudosten normaalistumista ennen hoitojen aloitusta. Verenvuotosairauksia potevien tai ns. verenohennuslääkkeitä käyttävien suhteen tarvitaan myös erityisharkintaa hoidon tarpeen ja kojeiden valinnan suhteen.

Mitä tarvitaan ennen hoitoa?

Hampaistosta tarvitaan röntgenkuva eli ortopantomogrammi ja joskus tarvitaan esim. kallokuva sivulta. Hampaistosta tehdään kipsimallit, ym. malleja sekä otetaan valokuvat.

Mitä oikomishoito maksaa?

Yksityisesti toteutettu oikomishoito maksaa paljon. Esim. tavallisilla raudoilla eli hampaan pinnalle kiinnitettävillä oikomiskojeilla hinnat ovat n. 1000 eurosta ylöspäin per leukapuolisko.

Kustannukset riippuvat monesta tekijästä, kuten ongelman vaikeusasteesta ja valitusta hoitomuodosta. Tarkan arvion saat vain käymällä arvioittamassa tilanteesi oikojahammaslääkärin luona. Kannattaa kysellä hintoja esim. muutamasta eri paikasta. Jotkut paikat tarjoavat ilmaisia arviointikäyntejä.

Korvaako KELA?

Ei korvaa. Ainoastaan alussa tehtävistä kipsimalleista saa hiukan korvausta.

Oikomishoitoa KELA korvaa ainoastaan joissakin harvoissa tapauksissa, eli silloin, kun oikomishoito on välttämätöntä muun sairauden, kuin hammassairauden takia. Esimerkki korvattavasta tilasta on vakavan synnynnäisen leukojen rakenteellisen poikkeavuuden korjaaminen.

Kuinka kauan hoito kestää?

Yleensä aktiivinen hoito oikomiskojeilla (raudoilla) kestää yhdestä kolmeen vuoteen. Kesto määräytyy ongelman vaativuuden sekä yksilöllisten ominaisuuksien mukaan.

Raudat vai laminaatit?

Esim. Nelosen ohjelmassa Hurja muodonmuutos muuttujille laitetaan säännönmukaisesti veneers eli korjataan hampaat laminaateilla esteettisesti kauniiseen lopputulokseen.

Itsekin olin tästä vaihtoehdosta aluksi kiinnostunut, koska ajatus raudat suussa hymyilemisestä n. vuoden ajan ei tässä iässä oikein innosta.

Hammaslääkärini kuitenkin kertoi, että nuo laminaatit ovat aina huonompi vaihtoehto, kuin omat terveet hampaat. Laminaatteja laitettaessa hampaat hiotaan pilareiksi, joiden päälle laminaatit sitten laitetaan. Laminaatit eivät myöskään ole ikuinen vaihtoehto, eli ne saattavat irrota ja useilla potilailla kuulemma myös ärsyttävät ikeniä. Hinta laminaateille olisi ollut ainakin minun tapaukseessani yhtä korkea kuin oikomishoidollekin.

Metalliset vai keraamiset raudat?

Keraamiset ovat kalliimmat, mutta vähemmän näkyvät kuin metalliset. Metallinen braketti maksaa eräässä hammastarvikenettikaupassa n. 2,5 e, kun taas keraamisesta pitää pulittaa n. 10 e kappaleelta. Itse valitsin keraamiset, koska ajatus vuodesta telaketjuissa ei kuulostanut houkuttelevalta. Keraamisissakin raudoissa on kuitenkin metallinen kaarilanka. 

Keraamisten rautojen yhteydessä käytettävät valkeat tai värittömät muovirenkaat, jotka pitävät kaarilangan paikoillaan saattavat värjääntyä, jos juo paljon kahvia, teetä, punaviiniä, syö curryruokia tai tupakoi jne. muovirenkaat kuitenkin vaihdetaan säätökäyntien yhteydessä. Tupakointi voi värjätä myös keraamiset braketit. Eikä tämä tietysti ole ainoa syy, miksi ei pitäisi tupakoida!

Kaikissa tapauksissa ei keraamisia braketteja voi käyttää. Minunkin alahampaisiini täytyi laittaa metalliset niiden pienemmän koon ja lujemman kiinnittyvyyden vuoksi. Kysy vaihtoehdoista oikojahammaslääkäriltä.

Miten huolehdin hammashygieniasta?

Hampaille, joissa on oikomiskojeet, on omat hammasharjansa, joiden harjaksissa on ura braketteja varten. Niitä saa apteekista. Erikoisliikkeistä saa myös sähköhammasharjalle tarkoitettuja ortodonttisia vaihtopäitä. Mielestäni tämä sähköhammasharjapää ei kuitenkaan puhdistanut kovin hyvin, vaan pesin mieluummin käsikäyttöisellä.

Hammasvälien puhdistukseen soveltuvat hammasväliharjat, joita apteekissa on runsaasti eri kokoja sekä Super Floss hammaslanka, jossa on neulamainen pää langan pujottamiseksi kaarilangan välistä hammasväliin.

Hammashygienia vaatii enemmän viitseliäisyyttä, ja hampaiden puhdistusvälineitä kannattaa pitää aina mukana, koska esim. lounaan jälkeen purukalusto saattaa olla sietämätön syödyn lounaslistan esittelyalue, joka ei hevin pelkällä vesipurskuttelulla puhdistu esittelykelpoiseen kuntoon.

Mitä ruokia pitää varoa, kun on raudat?

  • omenat (älä pure kokonaista omenaa, leikkaa se ensin paloiksi)

  • purukumi (kysy hammaslääkäriltä, xylitol-purkka kun on kuitenkin hyväksi hampaille

  • sitkeät karamellit (toffee, hedelmätoffee, pähkinäsuklaa, jne. voivat olla haitallisia)

  • porkkanat (leikkaa ensin kapeiksi suikaleiksi)

  • maissintähkät

  • jään pureskelu

  • happamat mehut, kuten sitruunamehu (vaurioittaa kiillettä)

  • pähkinät, leivän ja pizzan kovat kuoret

  • popcornit

  • sokeripitoiset ruuat

Miten oikomishoito toteutetaan?

Jokaiselle potilaalle valmistetaan yksilölliset oikomiskojeet kyseessä olevan purentaongelman mukaisesti. Koje voi olla irroitettava tai hampaisiin sementoitava. Materiaalina voi olla metalli, keraaminen aine tai muovi.

Kojeet aiheuttavat hampaisiin kohdistuvan, jatkuvan voiman, joka vähitellen siirtää hampaat haluttuihin asemiin niitä ympäröivän kiinnityskudoksen ja luun mukautuessa samalla prosessiin.

Miltä raudat tuntuvat?

Alussa, kun raudat on asennettu, tunne on yleensä epämukava tai kivulias joitenkin päivien-viikkojen ajan. Pureminen voi olla myös kivuliasta, joten kannattaa syödä pehmeitä ruokia. Sen jälkeen kipu häviää, mutta voi ilmaantua aina uudelleen säätöjen yhteydessä. Kipuun voi käyttää normaaleja särkylääkkeitä.

Oikomiskojeiden osat voivat myös ärsyttää ikeniä, kieltä tai poskien limakalvoa. Tätä voi estää hankaavien kohtien päälle laitettavalla vahalla (ortodonttinen vaha, jälleen saatavissa apteekeista tai hammaslääkäriltä).

Raudat ovat vihdoin poissa – pysyvätkö hampaat nyt paikoillaan?

Eivät välttämättä, ellei hampaita pidetä paikoillaan erilaisten retentiovälineiden avulla. Moni lapsuudessaan oikomishoidon läpikäynyt on joutunut aikuisena uudestaan hoitoon hampaiden alkaessa palautua virheellisiin asentoihin vuosiakin alkuperäisen hoidon jälkeen.

1980-luvun alussa, jolloin Suomessa yleistyi kouluikäisten oikomishoito, ei ollut riittävästi tietoa ja kokemusta palautumisesta. Rautojen poistamisen yhteydessä ei useinkaan asennettu hampaiden taakse palautumista estävä retentiolankaa. Nykyisin langan käyttö on arkipäivää, ja se jätetään suuhun ainakin useiksi vuoksiksi ja usein jopa loppuiäksi.